Neoporečnost vode ugotavljamo po kakovostnih
standardih, ki so mednarodno usklajeni.
Ti upoštevajo točno določena kakovostna merila,
kot so obarvanost, motnost, okus, vonj vode, njena
temperatura, električna prevodnost, količina kloridov,
kalcija, magnezija, aluminija, sulfatov, raztopljenega
kisika idr. Pitna voda naj ne bi vsebovala neželenih
snovi v čezmernih količinah (nitratov, amonijevih
spojin, fenolov ...), predvsem pa ne strupenih
snovi, kot so arzen, živo srebro, svinec, kadmij
in drugih. Pomembno pa je tudi, da v vodi ni zdravju
nevarnih bakterij.
Slovenci pijemo različno vodo, predvsem tudi
po količini raztopljenega kalcija (Ca) in magnezija
(Mg). Zelo mehka voda vsebuje teh snovi manj kot
4 mg v litru, trda voda pa vsebuje do 10 mg kalcijevih
in magnezijevih ionov. Za kapljicami trde vode,
ki se posušijo, ostajajo belkasti krožci, ki so
usedline raztopljenih snovi …
|